A&D Nieuws

Op deze pagina vindt u diverse artikelen die door de medewerkers van A&D Totaal geschreven zijn. Dit kunnen interessante ontwikkelingen zijn voor uw branche, maar het kunnen ook leuke anekdotes zijn over een recente gebeurtenis. Houd deze pagina dus in de gaten om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.

« Terug naar overzicht

BHV bij TV-programma Radar

05-11-2024

Wellicht is het je opgevallen, gisteren stond het onderwerp BHV centraal bij televisieprogramma Radar van de AVROTROS. Heel specifiek ging het over BHV-trainingen die volledig online zijn (en er dus geen praktijk geoefend wordt). Voor een klein bedrag en een zeer geringe tijdsinvestering werden de bedrijven en cursisten beloofd dat ze volledig opgeleide BHV’ers zouden zijn als ze iets meer dan een uurtje online training zouden doen. En dat ze daarmee dus aan de Arbowet zouden voldoen. Helaas blijkt het tegendeel waar, zo werd gisteren uitgelegd in het programma. Hoewel er ook in het programma een aantal slordigheden te zien en te horen waren (misschien moeten we er een quiz van maken wie ze ontdekt heeft), waren we blij met de aandacht die BHV kreeg.

Tegen dit soort praktijken ‘vechten’ wij als opleider al jaren om schijnveiligheid te voorkomen. Hoewel het prima is om een deel van de opleiding (de theorie) online te doen, kun je natuurlijk nooit goed een brand leren blussen of een reanimatie uitvoeren door alleen naar een filmpje of animatie te kijken. Deze conclusie hadden wijzelf eerder al getrokken na de coronaperiode (zie artikel: ‘Leren op afstand’). Het is gewoonweg noodzakelijk om de vaardigheden ook echt in de praktijk te oefenen! Fijn dus dat het eindelijk nationaal opgepakt wordt en zelfs de politiek (in de vorm van de SP) aan tafel zat om mee te denken hoe hiermee omgegaan moet worden.

Voor werkgevers is de manier waarop BHV in de wet geformuleerd is vaak vaag en daar maken veel commerciële bedrijven graag gebruik van. Met valse voorwendselen veroveren deze ‘BHV-cowboys’ een deel van de markt met constructies waarmee een werkgever op papier aan de wet lijkt te voldoen. Graag gaan we daarom op een aantal belangrijke zaken in die behandeld zijn. Wat zijn goede uitgangspunten op het gebied van BHV? Zorg dat:

  • je op papier beschreven hebt hoe je als bedrijf de BHV georganiseerd hebt. Onderbouw waarom je voor een bepaald aantal BHV’ers gekozen hebt, welke middelen er aanwezig zijn en hoe je ervoor zorgt dat dit BHV-beleid continu getoetst en bijgewerkt wordt.
  • BHV altijd geregeld is. Er moeten altijd BHV’ers aanwezig zijn wanneer er iemand in het gebouw is. Dus ook in vakanties, bij ziekte of bij een vergadering in de avond.
  • de BHV’ers jaarlijks bijgeschoold worden. Zo adviseert de arbeidsinspectie minimaal een jaarlijkse opleiding en in sommige gevallen is dit zelfs te weinig (zie Arbeidsinspectie). De BHV’ers leren theorie en vaardigheden die zij (als het goed is) niet of nauwelijks hoeven te gebruiken tijdens hun werk. Daarom is aangetoond dat veel vaardigheden binnen een jaar (en zelfs na zes maanden) al onvoldoende uitgevoerd worden als deze niet in de dagelijkse praktijk toegepast worden. Zie ook: Wetenschappelijk onderzoek oefenen reanimatie.
  • je jaarlijks een ontruiming oefent per gebouw. Het oefenen van een ontruiming heeft als voornaamste doel om alles dat bedacht is in de praktijk te toetsen. Of wat in het ontruimingsplan staat en hoe het gebouw is ingericht ook echt werkt bij een realistische calamiteit. Zie ook: Ontruimingsoefening en aftermovie
  • je de BHV-training afstemt op jouw eigen bedrijfssituatie. Waar mogelijk zowel in de theorie (e-learning) als in de praktijk (de praktijktraining). De Arbowet laat veel aan de werkgever op het gebied van BHV. Waarom is dit gedaan? Omdat de risico’s voor ieder bedrijf anders zijn en de opleiding en middelen die nodig zijn om deze risico’s tegen te gaan ook anders zijn. Het komt er dus op neer dat BHV maatwerk is en afgestemd moet zijn op de (rest)risico’s die uit de Risico-inventarisatie en- evaluatie komen. Maatwerk is iets dat we altijd hoog in ons vaandel hebben staan en waar we al een aantal keren over geschreven hebben, zoals een lange tijd geleden in 2013 (zie artikel: BHV is maatwerk).

In onze BHV-reader ‘BHV voor Dummies’ hebben we in 2021 al uitgebreid antwoord gegeven op de tien meest gestelde vragen omtrent BHV. Wil je dus alles uitgebreid nalezen en onze BHV-reader ontvangen? Stuur ons dan even een mail via contact@aendtotaal.nl